Web Content Display
Exhibitions
Web Content Display
Web Content Display
Web Content Display
Web Content Display
Bocian na diecie.
Przyleciały! Na wsiach można podglądać już bociany odpoczywające po wyczerpującym powrocie z afrykańskich zimowisk. Jak się pewnie domyślacie w tym czasie nabierają sił szukając wartościowego pożywienia. Szukają więc… Właśnie, czego?
Z pewnością większość z Was szybko odpowie: żab! Tak, w każdej niemal bajce i piosence bocian w dziobie dzierży żabę. Otóż nie! A przynajmniej nie tylko… Bocian biały (Ciconia ciconia) to gatunek dużego ptaka brodzącego, jeden z dwóch przedstawicieli tego rodzaju występujących w Polsce. Gniazduje w pobliżu siedzib ludzkich, na terenach podmokłych i w dolinach rzecznych. Jego pożywienie jest bardzo zróżnicowane, główną część stanowią drobne bezkręgowce takie jak pasikoniki, dżdżownice, ślimaki, ale również węże, gryzonie, pisklęta innych ptaków a nawet małe zające i łasice! Jedynie 10% pożywienia stanowią żaby i ryby.
Całkowitym przeciwieństwem bociana białego, nie tylko kolorystycznym, jest bocian czarny (Ciconia nigra). Unika on ludzi i gniazduje w większych kompleksach leśnych. Gniazda zakłada wysoko w koronach drzew. Żywi się głównie rybami, rzadziej płazami, owadami, gryzoniami, pisklętami czy bezkręgowcami.
Jak widzicie, dieta bocianów jest bardzo różnorodna! Skąd o tym wiemy? Badamy wypluwki, czyli zlepione resztki niestrawionego pokarmu, zwracane przez ptaki. Po rozłożeniu na czynniki pierwsze można dokładnie określić skład diety różnych gatunków ptaków.