Widok zawartości stron
Edukacja
Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Połknij, wypluj, powtórz! - czyli jak powstaje miód

Miód to słodki, gęsty roztwór głównie glukozy i fruktozy oraz w mniejszym stopniu wielu innych cukrów. Wytwarzany jest przez pszczoły z rodzaju Apis, którego jedyną przedstawicielką w Polsce jest pszczoła miodna (Apis mellifera). Na świecie istnieje jeszcze kilka innych gatunków owadów potrafiących produkować miód – zwykle jednak nie może on pretendować do miana smakołyku, a czasami bywa trujący.
Miód może powstawać z nektaru kwiatowego lub spadzi nazywanej często rosą miodową. Spadź to specyficzny rodzaj odchodów mszyc – słodki sok roślinny, z którego mszyce pobrały białka i minerały, a resztę usunęły poza układ pokarmowy. Każdy rodzaj miodu powstaje przez wielokrotne połykanie i wypluwanie rozcieńczonego roztworu cukrów przez pszczoły i mieszanie z odpowiednimi enzymami. Podgrzany w tym procesie syrop jest odparowywany, osuszany i zagęszczany. A wszystko po to by nektar po wielokrotnych odwiedzinach układu pokarmowego pszczoły stał się bursztynowym smakołykiem.
Jeżeli pszczoły przetworzą w ten sam sposób substancje inne niż nektar lub spadź powstają produkty miodopodobne, np. ziołomiody. Są to produkty wytworzone przez pszczoły z cukru lub syropu cukrowego oraz wyciągów z różnych owoców lub roślin. Posiadają one właściwości bakteriostatyczne charakterystyczne dla miodu oraz dodatkowe walory smakowe lub lecznicze pochodzące z dodawanych ekstraktów. Nie należy mylić ich ze sztucznym miodem, który produkowany jest przez człowieka, bez udziału pszczół zwykle przez karmelizowanie cukru.