Widok zawartości stron
Edukacja
Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Widok zawartości stron
Mlecz to czy nie mlecz?

Pospolita roślina polna, tworząca wiosną żółte łany na łąkach, a latem białe dywany „dmuchawców”. Niechciany gość na wielu trawnikach i cenny surowiec do produkcji syropu. Mniszek pospolity, potocznie (i błędnie!) nazywany mleczem. Najłatwiej rozpoznać je po kwiatostanach. Jeżeli wyrastają pojedynczo na końcach pędów- to mniszek, natomiast u mleczy kilka kwiatostanów występuje razem, na końcach wspólnego, rozgałęzionego pędu.
Czego jeszcze możecie nie wiedzieć o mniszku?
- Jego żółta ‘główka’ to kwiatostan, w którym każdy „płatek” to pojedynczy języczkowy lub rurkowy kwiat.
- Przekwitły mniszek, czyli pusty dmuchawiec bez nasion przypomina głowę mnicha. Stąd wzięła się jego nazwa.
- Jest jadalny. Z liści przyrządzić można sałatkę, a kwiaty przetworzyć na wino lub tzw. miodek majowy – gęsty syrop stosowany w kuchni śląskiej jako zamiennik miodu.
- W Ameryce Północnej jego kwiatami żywią się baribale, grizli oraz ptaki preriokury.
- Jest rośliną leczniczą. Suszony korzeń, ziele i kwiat są cenionymi surowcami zielarskimi. Świeży sok mleczny stosować można na skórę do leczenia brodawek.
- Na jego liściach żerują gąsienice ponad 100 gatunków motyli, a w kwiatach stwierdzono ponad 150 gatunków owadów.
- Ma zdolność do partenogenezy – do wytworzenia nasion dochodzi bez udziału pyłku, czyli bez zapłodnienia.
Smutna wiadomość jest taka, że w bajce „Epoka lodowcowa” znaleziony przez Sida leniwca „mleczyk, chyba ostatni w tym sezonie” też był mniszkiem. Ale kto by się tam czepiał...