Skip to main content

Web Content Display Web Content Display

Exhibitions

Web Content Display Web Content Display

Kategorie artykułów

Web Content Display Web Content Display

Web Content Display Web Content Display

Mlecz to czy nie mlecz?

Mlecz to czy nie mlecz?

Pospolita roślina polna, tworząca wiosną żółte łany na łąkach, a latem białe dywany „dmuchawców”. Niechciany gość na wielu trawnikach i cenny surowiec do produkcji syropu. Mniszek pospolity, potocznie (i błędnie!) nazywany mleczem. Najłatwiej rozpoznać je po kwiatostanach. Jeżeli wyrastają pojedynczo na końcach pędów- to mniszek, natomiast u mleczy kilka kwiatostanów występuje razem, na końcach wspólnego, rozgałęzionego pędu.

Czego jeszcze możecie nie wiedzieć o mniszku?

- Jego żółta ‘główka’ to kwiatostan, w którym każdy „płatek” to pojedynczy języczkowy lub rurkowy kwiat.

- Przekwitły mniszek, czyli pusty dmuchawiec bez nasion przypomina głowę mnicha. Stąd wzięła się jego nazwa.

- Jest jadalny. Z liści przyrządzić można sałatkę, a kwiaty przetworzyć na wino lub tzw. miodek majowy – gęsty syrop stosowany w kuchni śląskiej jako zamiennik miodu.

- W Ameryce Północnej jego kwiatami żywią się baribale, grizli oraz ptaki preriokury.

- Jest rośliną leczniczą. Suszony korzeń, ziele i kwiat są cenionymi surowcami zielarskimi. Świeży sok mleczny stosować można na skórę do leczenia brodawek.

- Na jego liściach żerują gąsienice ponad 100 gatunków motyli, a w kwiatach stwierdzono ponad 150 gatunków owadów.

- Ma zdolność do partenogenezy – do wytworzenia nasion dochodzi bez udziału pyłku, czyli bez zapłodnienia.

Smutna wiadomość jest taka, że w bajce „Epoka lodowcowa” znaleziony przez Sida leniwca „mleczyk, chyba ostatni w tym sezonie” też był mniszkiem. Ale kto by się tam czepiał...

Photogallery