Skip to main content

Web Content Display Web Content Display

Exhibitions

Web Content Display Web Content Display

Kategorie artykułów

Web Content Display Web Content Display

Web Content Display Web Content Display

Światowy Dzień Jabłka (28 września).

Światowy Dzień Jabłka (28 września).

Wiecie, że 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka? Jabłonie występowały pierwotnie w Azji centralnej. Pierwsze ślady jabłek w diecie człowieka znaleziono w Anatolii, w Turcji. Mają 8 500 lat!

Z czasem zaczęto uprawiać jabłka w Grecji skąd dotarły do Rzymu a stamtąd rozpowszechniły się w całej Europie. W Polsce owoce te są tak popularne, że wydaje nam się iż były tutaj od zawsze, jednak na obszarze naszego kraju jabłka zaczęto uprawiać dopiero w XVII wieku.

Obecnie znanych jest ponad 8000 odmian jabłek. Największymi producentami są Stany Zjednoczone i Chiny, ale my również możemy być dumni, ponieważ Polska, wielokrotnie mniejsza od tych krajów, jest trzecim co do wielkości producentem jabłek na świecie!

Warto pamiętać o tych owocach w swojej diecie. Niestety z roku na rok spożycie jabłek w naszym kraju spada. W ciągu ostatnich 20 lat niemal o połowę! Statystyczny Polak zjada w ciągu roku 12 kg jabłek, a to o prawie 1/5 mniej niż przeciętny mieszkaniec UE! Warto odwrócić ten trend, ponieważ jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jabłka zawierają dużo witamin (między innymi C, A, E oraz B1 i B2), w ich skórkach znajduje się wiele przeciwutleniaczy, które zapobiegają choćby starzeniu się czy nowotworom. Zawierają też dużo boru, który u dzieci odpowiada za prawidłowy rozwój kości. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, czyli (nie wdając się zbytnio w szczegóły) zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Pektyny z kolei obniżają poziom cholesterolu we krwi. To jeden z pierwszych owoców które można podawać niemowlakom. A przecież jabłka możemy przechowywać w mieszkaniu od kilku do kilkunastu dni, ważne jednak aby nie znajdowały się one w pełnym słońcu ani w hermetycznych naczyniach (plastikowych pojemnikach czy foliowych torbach).

Naukowcy z SGGW zbadali czym kierują się Polacy podczas zakupu jabłek. Okazało się że najważniejszy jest dla nas wygląd, cena interesuje nas mniej. Należy jednak zwracać uwagę na pochodzenie owoców. Te z ekologicznych hodowli to samo zdrowie, nawet, jeśli mogą nie wyglądać najlepiej. Te piękne, często pochodzą z wielkich upraw, gdzie używa się mnóstwo środków ochrony roślin. One mogą zawierać niechciane dodatki. Całkiem sporo dodatków. W 2022 roku kupowane na terenie Stanów Zjednoczonych jabłka znajdowały się na piątym miejscu wśród wszystkich owoców najbardziej skażonych pestycydami! W Polsce, ponieważ mamy bardzo wielu lokalnych producentów, bywa nieco lepiej.

Kiedy następnym razem będziecie w sklepie warzywnym nie zapomnijcie o jabłkach.

Smacznego!

Photogallery
Recommended
Bazie.

Bazie.