Skip to main content

Web Content Display Web Content Display

Kategorie wiadomości

Web Content Display Web Content Display

Najdroższa kawa świata

Najdroższa kawa świata

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka aromatycznej kawy. Palone, zmielone, a następnie parzone ziarna kawowca przygotowuje się na wiele sposobów, w różnych zakątkach świata.

Dwa najpopularniejsze gatunki kawy, Coffea arabica i Coffea robusta, uprawiane są w ponad 70 krajach, głównie w rejonach równikowych i są jednym z najcenniejszych towarów eksportowanych przez kraje rozwijające się.

A czy zastanawialiście się jaka jest najdroższa kawa świata?

Nie, nie jest nią Kopi Luwak, produkowana z odchodów łaskuna palmowego. To Black Ivory Coffee - kawa nadtrawiana przez słonie żyjące w niewielkiej, wiejskiej prowincji Surin w Tajlandii. Jak wygląda proces pozyskiwania ziaren? Otóż, pierwszym etapem jest zebranie najlepszych ziaren C. arabica i zmieszanie ich z ulubionym pokarmem słoni, którymi opiekują się mieszkańcy wioski. Każdy słoń dostaje indywidualną mieszankę ryżu, bananów i tamaryndowca z dodatkiem ziaren kawy. Słoń trawi taki posiłek przez 12 do nawet 72 godzin. Po wydaleniu, ziarna są zbierane przez opiekunów i dostarczane do miejscowej szkoły, gdzie uczniowie je myją, oczyszczają i suszą na słońcu. Odpowiednio wysuszone ziarna są łuskane i sortowane, a następnie palone i pakowane.

Cena Black Ivory Coffee dochodzi do 5500 zł/kg, co jednak ma swoje uzasadnienie. Do wyprodukowania kilograma gotowej kawy potrzeba około 33 kilogramów kawowych ziaren! Rezultatem jest bardzo charakterystyczny smak z nutami czekolady/kakao, przypraw (tytoniu i skóry), nutą trawy i czerwonej wiśni.

Ponadto, produkcja Black Ivory Coffee zapewnia stałe dochody rodzinom opiekującym się słoniami, a także uczniom miejscowego liceum, którzy uczą się, jak opiekować się zwierzętami, oraz jak myć i suszyć kawę. Zarobione pieniądze zazwyczaj służą do wspierania starzejących się rodziców, wydatków na zdrowie, żywność i czesne na studia.

Photogallery