Aktualności
Web Content Display
Web Content Display
Światowy Dzień Jabłka (28 września).
Wiecie, że 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka? Jabłonie występowały pierwotnie w Azji centralnej. Pierwsze ślady jabłek w diecie człowieka znaleziono w Anatolii, w Turcji. Mają 8 500 lat!
Z czasem zaczęto uprawiać jabłka w Grecji skąd dotarły do Rzymu a stamtąd rozpowszechniły się w całej Europie. W Polsce owoce te są tak popularne, że wydaje nam się iż były tutaj od zawsze, jednak na obszarze naszego kraju jabłka zaczęto uprawiać dopiero w XVII wieku.
Obecnie znanych jest ponad 8000 odmian jabłek. Największymi producentami są Stany Zjednoczone i Chiny, ale my również możemy być dumni, ponieważ Polska, wielokrotnie mniejsza od tych krajów, jest trzecim co do wielkości producentem jabłek na świecie!
Warto pamiętać o tych owocach w swojej diecie. Niestety z roku na rok spożycie jabłek w naszym kraju spada. W ciągu ostatnich 20 lat niemal o połowę! Statystyczny Polak zjada w ciągu roku 12 kg jabłek, a to o prawie 1/5 mniej niż przeciętny mieszkaniec UE! Warto odwrócić ten trend, ponieważ jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jabłka zawierają dużo witamin (między innymi C, A, E oraz B1 i B2), w ich skórkach znajduje się wiele przeciwutleniaczy, które zapobiegają choćby starzeniu się czy nowotworom. Zawierają też dużo boru, który u dzieci odpowiada za prawidłowy rozwój kości. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, czyli (nie wdając się zbytnio w szczegóły) zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Pektyny z kolei obniżają poziom cholesterolu we krwi. To jeden z pierwszych owoców które można podawać niemowlakom. A przecież jabłka możemy przechowywać w mieszkaniu od kilku do kilkunastu dni, ważne jednak aby nie znajdowały się one w pełnym słońcu ani w hermetycznych naczyniach (plastikowych pojemnikach czy foliowych torbach).
Naukowcy z SGGW zbadali czym kierują się Polacy podczas zakupu jabłek. Okazało się że najważniejszy jest dla nas wygląd, cena interesuje nas mniej. Należy jednak zwracać uwagę na pochodzenie owoców. Te z ekologicznych hodowli to samo zdrowie, nawet, jeśli mogą nie wyglądać najlepiej. Te piękne, często pochodzą z wielkich upraw, gdzie używa się mnóstwo środków ochrony roślin. One mogą zawierać niechciane dodatki. Całkiem sporo dodatków. W 2022 roku kupowane na terenie Stanów Zjednoczonych jabłka znajdowały się na piątym miejscu wśród wszystkich owoców najbardziej skażonych pestycydami! W Polsce, ponieważ mamy bardzo wielu lokalnych producentów, bywa nieco lepiej.
Kiedy następnym razem będziecie w sklepie warzywnym nie zapomnijcie o jabłkach.
Smacznego!