Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Edukacja

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Kategorie artykułów

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Połknij, wypluj, powtórz! - czyli jak powstaje miód

Połknij, wypluj, powtórz! - czyli jak powstaje miód

Miód to słodki, gęsty roztwór głównie glukozy i fruktozy oraz w mniejszym stopniu wielu innych cukrów. Wytwarzany jest przez pszczoły z rodzaju Apis, którego jedyną przedstawicielką w Polsce jest pszczoła miodna (Apis mellifera). Na świecie istnieje jeszcze kilka innych gatunków owadów potrafiących produkować miód – zwykle jednak nie może on pretendować do miana smakołyku, a czasami bywa trujący.

Miód może powstawać z nektaru kwiatowego lub spadzi nazywanej często rosą miodową. Spadź to specyficzny rodzaj odchodów mszyc – słodki sok roślinny, z którego mszyce pobrały białka i minerały, a resztę usunęły poza układ pokarmowy. Każdy rodzaj miodu powstaje przez wielokrotne połykanie i wypluwanie rozcieńczonego roztworu cukrów przez pszczoły i mieszanie z odpowiednimi enzymami. Podgrzany w tym procesie syrop jest odparowywany, osuszany i zagęszczany. A wszystko po to by nektar po wielokrotnych odwiedzinach układu pokarmowego pszczoły stał się bursztynowym smakołykiem. 

Jeżeli pszczoły przetworzą w ten sam sposób substancje inne niż nektar lub spadź powstają produkty miodopodobne, np. ziołomiody. Są to produkty wytworzone przez pszczoły z cukru lub syropu cukrowego oraz wyciągów z różnych owoców lub roślin. Posiadają one właściwości bakteriostatyczne charakterystyczne dla miodu oraz dodatkowe walory smakowe lub lecznicze pochodzące z dodawanych ekstraktów. Nie należy mylić ich ze sztucznym miodem, który produkowany jest przez człowieka, bez udziału pszczół zwykle przez karmelizowanie cukru.

Zobacz galerię zdjęć
Polecamy również
Grzybowe zombie

Grzybowe zombie

ilustracja tytułowa

Dzień kota

ilustracja tytułowa

Najszybsze zwierzęta świata

ilustracja tytułowa

Renifery